400 مرحله ناشناخته در خاتم کاری اصفهان را بشناسید!

ساخت خاتم کاری اصفهان، اشکال هنری است که با تزیین سطح اشیاء چوبی با قطعات ظریف چوب، استخوان و فلز، اشکال هندسی دقیق تراشیده شده است. خاتم کاری هنر خاتم سازی است.

مواد متداول مورد استفاده در ساخت اینسرت ها طلا، نقره، برنج، آلومینیوم و سیم پیچ خورده است. آثاری که دارای قطعات منبت کاری شده کوچکتر هستند عموماً رتبه بالاتری دارند.

طراحی اقلام درج شده یک فرآیند بسیار پیچیده است. در هر سانتی متر مکعب خاتم تا 250 قطعه فلز، استخوان، عاج و چوب در کنار یکدیگر قرار می گیرد.

خاتم

اقلام تحمیلی در سلسله صفویه از اهمیت خاصی برخوردار بود زیرا هنرمندان آثار هنری گرانبهای خود را خلق می کردند. این آثار عبارتند از؛ در و پنجره، قاب آینه، جعبه قرآن، جعبه درج، فنر و فنر، فانوس و ضریح درج شده.

مراحل ساخت خاتم : تهیه انواع چوب در رنگ های مختلف تهیه می شود و سپس با استفاده از ابزار مناسب همیشه به طول 30 سانتی متر و قطر 1 تا 2/1 میلی متر هور می زنند و پس از سوهان دهی چند مثلث از آنها برش می دهند.

تمام اضلاع طبق نقشه و به دلخواه می باشد و برای اتمام پلان نیاز به سیم های فلزی است که برای آماده سازی آنها چند مرحله انجام می شود.

سپس سر برای ساختن خاتم، نقش های مختلفی را می کشد که قرار است خاتم و این مثلث های چوبی یا قطعات فلزی را در کنار یکدیگر از دستان هنرمند ماهر قرار داده و با استفاده از آنها به یکدیگر بچسبانند.

کاراکترها که به عنوان پارو (بیان) استفاده می‌شود، پس از چند ساعت، رشته‌ها را پایین می‌آورند و چهار پارویی که ساخته می‌شود در کنار هم قرار می‌گیرند و سپس به هم می‌چسبند که به نوبه خود منجر به به اصطلاح «توگل» می‌شود. .

در این مرحله 6 سیم به دور هر گوشه توسط یک سیم فلزی گرد که به صورت شش شکل جانبی به نام شمسه تشکیل شده است چسبانده می شود.

 سپس ساختار حاصل توسط رشته هایی که پلانی ستاره مانند داده می شود ثابت می شود، این پلان ها به قدری تکرار می شوند که نیاز است.

طرح کلی ایجاد و تحت فشار دستگاه پرس قرار می گیرد و خاتم پس از چندین مرحله برش و چسباندن لایه های بسیار حساس به یکدیگر شکل می گیرد که تمامی این مراحل از ابتدا تا انتها شامل 400 مرحله کاری می باشد.